martes, 25 de mayo de 2010

ACTIVITAT 29: Comentari de text pàg 197


IDEES PRINCIPALS:
És un text hedonista que defensa l'apropament a la felicitat en l'allunyament a dolor , això doncs, identifica la felicitat amb el plaer i aleshores utilizem l'intelecte calculador per seleccionar els plaers.

TÍTOL: Més plaer i menys dolor.

ANÀLISI DEL TEXT:
Mantenir una vida feliç tracta sobre una elecció constant en sumar plaers, els quals es troben també en disposar per suposat d'una bona salut i tenir un bon estat anímic. La salut en si mateixa és un rebuig del dolor, i podem deduir per tant que és un plaer del qual tenim sort de gaudir. Podem concluir que aquí comença el principi d'una vida feliç, formen aquests plaers part de l'escència. També preferim un dolor actual que a la llarga proporcionarà un plaer molt més gran del que dispondriem en comptes del dolor. O també rebutjar un plaer present per no passar-ho malament després. Es tracta de triar amb seny i amb moderació, escollir amb un intel•lecte calculador. Cal tenir en compte que no tot plaer és elegible, no sempre podrem rebutjat el dolor.

COMPARACIÓ:

Aquest text pertany a Epicur, autor del corrent hedonista que es basa en que els homes han de buscar el plaer i fugir del dolor, i per tants, han de tenir un intel•lecte calculador per poder seleccionar els plaers.
Podem comparar la visió d'Epicur amb l'utilitarisme que es basa en aconseguir la major felicitat per al major nombre de persones, mitjantçant també l'aritmètica de plaers.
Podem comparar aquesta visió amb els estoics, que afirmen que és feliç aquell que viu segons la naturalesa de l'home i vol assegurar-se la pau interior mitjançant la insensibilitat al sofriment i a les opinions, vol una pau tranquil•la, serena i impertorbable.




A continuació un vídeo sobre la societat moderna i la concepció de la felicitat d'Epicur

No hay comentarios:

Publicar un comentario