Filosofar és... Què és? Pot ser aquí ho descubrirem, a lo millor seguirà sota el vel del dubte o provablement ja ho saps.
sábado, 6 de noviembre de 2010
ACTIVITAT 39:
ACTIVITAT 37:
El mite dela Caverna és una alegoria que utilitza Plató per explicar els elements que componen el món sensible i intel·ligible i cada símbol representa quelcom. Les ombres que veuen els presoners simbolitzen el món sensible per a ells, les cadenes simbolitzen la unió del cos i ànima, que ha estat provocada per error i també representa els sentits. Les cadenes separa quan es surt de la caverna aquesta separaciópermet arribar al món intel·ligible de les idees, el lloc on hauria d'estar l'anima per naturalesa. Un símbol molt important en el mite, és el foc(quan està a la caverna) i el Sol, que simbolitza la idea de bé en el món intel·ligible, és la màxima felicitat que només poden veure els filòsofs, encarregats de ser guies de l'humanitat
jueves, 21 de octubre de 2010
ACTIVITAT 36:
- Comentari de text del Fedó.
La naturalesa de les idees: Fedó, 78.
"- La realitat en si mateixa, que té un ésser que exposem en les nostrespreguntes i respostes, ¿es presenta sempre de la mateixa manera i en idènticestat, o cada vegada de forma diferent? La igualtat en si, la bellesa en si,cadascuna de les realitats en si, l'ésser, admet un canvi qualsevol? ¿Oconstantment cadascuna d'aquestes realitats que tenen en si i respecte a simateixa una única forma, sempre es presenta d'idèntica forma i en idènticestat, i mai, en cap moment i de cap manera, no admet cap canvi?- És necessari, Sòcrates -va respondre Cebes-, que es presenti d'idèntica formai en idèntic estat."
IDEES PRINCIPALS:
En aquest text Plató es pregunta sobre la realitat, questionant-se si és única o si varia, posa com exemple la bellesa i la igualtat
POSA UN TÍTOL AL TEXT:És la realitat universal?
ANÁLISI DEL TEXT:
Aquest text filosòfic és un fragment del Fedó de Plató, que pertany a l’època de maduresa l’autor, la qual està caracteritzada per l’ús del mètode del diàleg dogmàtic.La tesis exposada en el text està clarament defensant una postura socràtica en molts aspectes. En primer lloc trobem, la formulació de preguntes retòriques i l’ús del diàleg són clarament però referent al contingut s’expressa la idea de realitat. Plató es pregunta si la realitat en si mateixa es presenta a les persones de manera objectiva de tal manera que hauria de ser la mateixa per a tothom. També intenta saber si l’ésser admet varietats de la realitat objectiva, és a dir, si la bellesa és universal, si tothom tenim el mateix concepte de les coses i d'aquesta manera arribaríem a conceptes universals. D'altra banda Plató també es planteja estem en un Món intel•ligible, és a dir, el món de les idees, ja que no existeix una realitat de bellesa per exemple, però sí l’idea de bellesa que s’ajusta a uns models per a tots i provoca de certa manera .Per tant, en aquesta teoria trobem una força influència del seu mestre Sòcrates, qui deia que la veritat era universal, era la mateixa per a tothom, només que en el text es veu expressat amb idees diferents com ara la igualtat o la bellesa.
COMPARACIÓ AMB ALTRES TEORIES:
En la teoria platònica s'arriba a una veritat absoluta igual que Sòcrates feia que serien les idees les quals són universals i immutables. El model de veritat de Plató és molt més complex que el de Sòcrates ja que no parla només de veritats sinó que afirma l'existència de dos mons, el món sensible (material, els sentits) i el mon intel·ligible( les idees), dels quals només s'arriba a la veritat absoluta en el món intel·ligible. Per tant, la realitat és relativa però les idees no, i la nostra realitat depén de l'interacció que fem entre les idees i el món sensible.
miércoles, 20 de octubre de 2010
ACTIVITAT 35:
Comentari de l'Apologia de Sòcrates- Plató.
IDEES PRINCIPALS:
Aquest diàleg pertany a Plató i tracta sobre la saviesa i la ignorància socràtic. En primer lloc l'autor es pregunta on està la màxima saviesa i aleshores li pregunta a un home que el consideren savi però que per ell no ho és i aleshores li formules les prguntes fins que reconeixen que no ho saben o no ho reconeixen.
POSA UN TÍTOL AL TEXT:Qui és savi?
ANÀLISI DEL TEXT:
El text pertany a Plató però encara així, expressa la filosofia i la teoria de Sòcrates ja que Plató era el seu deixeble. Podem destacar un gran nombre de preguntes que l'autor es formula a si mateix per així poder averiguar que és ser savi i a la vegada on estan els límits del saber.
La seva frase que resumeix la seva teoria, "Només ser que no ser res" es troba en el text, jo, com que no sé res no em penso saber.Per tant, podem veure com Sòcrates es dóna a ell mateix el paper d'ignorant.És clarament mètode socràtic perquè hi ha irònia, ja que Sòcrates mostra una aparent ignorància vers el tema i l'interlocutor respon sempre creient que ho sap i en el cas del text, que en sap més. Però cap dels interlocutors arriben a una conclusió clara.
sábado, 16 de octubre de 2010
ACTIVITAT 34:
En primer lloc torbem una similitud entre tots 3; són pluralistes.
Encara així es diferencien entre ells, ja que Empèdocles afirma que l'arkhé és una esfera (com l'ésser de Parmènides) i en aquesta esfera es combinen 4 elements fonamentals que són: l'aigua, la terra, l'aire i el foc. En canvi Anaxàgores té com a arkhé unes llavors comunes en tots els éssers anomenades homeomeries, que són de la mateixa composició però no tenen moviment, a diferència dels àtoms que és l'arkhé dels atoms, (arkhé dels atomistes). Els àtoms tenen la capacitat de moure's en el buit, que el buit representa el no-res.
viernes, 1 de octubre de 2010
ACTIVITAT 33: Heràclit i Parmènides.
Aquest fragment explica l’origen i la realitat segons Heràclit, que tot està sotmès a canvi, en els quals intervenen els elements segons mesura, és a dir necessitat.
miércoles, 15 de septiembre de 2010
ACTIVITAT: 32
El fragment explica perfectament el punt de vista del filòsof i la seva teoría.Aquest , defensa que tot té el seu origent en un fons indeterminat, és a dir, les coses existeixen a partir d’una altra i així successivament fins arribar al punt on no s’atura i és il·limitat.
L’autor es refereix com a justicia i retribucions que segons les nostres actuacions, l’origen i el final serán diferents, depenent de com haguem actuat.
COMPARACIÓ:
viernes, 10 de septiembre de 2010
TORNEM!

sábado, 5 de junio de 2010
Tancat per vacances.
miércoles, 2 de junio de 2010
martes, 1 de junio de 2010
ACTIVITAT 30: Definicions T.10
martes, 25 de mayo de 2010
ACTIVITAT 29: Comentari de text pàg 197
A continuació un vídeo sobre la societat moderna i la concepció de la felicitat d'Epicur
lunes, 24 de mayo de 2010
ACTIVITAT 28: Com és la teva felicitat?
sábado, 15 de mayo de 2010
ACTIVITAT 27: Preguntes sobre Sartre
1.A quin corrent filosòfic pertany?
A l’existencialisme, llibertat absoluta
2.Quina concepció de la llibertat defensa?
Defensa que som lliures ja que no hi ha res teològic que ens determini, és a dir, som lliures perquè Déu no existeix.
3.On va estudiar?
A l’École normale Superior de Paris
4. Quin és el nom de la seva dona?
Simmone de Beauvoir
5.Qui és el precedent filosòfic de Sartre?
Husserl
6.Què vol dir que l'existència es contingent?
Que naixem per casualitat, és a dir podríem existir o podríem no existir.
7.Titol de la seva primera novel•la important.
La nàusea
8.L'exsistència humana te sentit segons Sartre?
No, és l’ésser humà qui li dona sentit.
9.Com es titula la conferència de Heidegger que va influir sobre Sartre?
Què és la metafísica?
10.Títol de la revista de Sartre
Les temps modernes
11.Quina es la posició sobre Dèu te Sartre?
Ateu, fins i tot va arribar a dir que no existía cap Déu.
12.Què significa que l'infern son els altres?
Que estem exposats a les mirades dels altres, sempre serem jutjats per les altres persones.
13.Titol del llibre que marca la seva incursió en el marxisme.
Crítica de la raó dialèctica.
14.En quin any va rebre el premi Nobel? Per què el va rebutjar?
En el 1964. El va rebutjar perquè al donar-li simbolitzava que el perdonaven pels seus actes fins ara, però Sarte considerà que no ho podía acceptar, perquè significaria que veritablement demanava perdó.
15.Per què va inspirar la revolta del estudiants de Maig del 1968?
Perquè defensava les seves idees contra la opressió de l’Estat.
16.Com es titulava el diari extremista que va dirigir?
La causa du Peble
17.Què significa la revolució perpetua?
Permanent, constant
18.Què opinava sobre el terrorisme?
Defensava el terrorisme dels joves.
19.Què vol dir pensar sobre un mateix?
Reflexionar contra tot allò que has après al llarg de la vida.
20.Què significa que Sartre era una brúixola ètica?
Que era un referent per als altres, qui guiava moralment a la població
martes, 20 de abril de 2010
ACTIVITAT 26: Mafalda

sábado, 17 de abril de 2010
ACTIVITAT 25: Definicions del T.9
Temperament: conjunt de sentiments i passions que resulten difícil de modificar.
Amoral: no sap distingir entre el bé i el mal.
Consciència moral: capacitat de distingir entre el bé i el mal.
Responsabilitat: capacitat de respondre dels nostres actes.
Llibertat externa: manca de coacció externa.
Llibertat interna: absència de coacció externa, capacitat del subjecte de poder decidir.
Condicionament: absència de llibertat absoluta però conservant la llibertat suficient per ser responsable dels propis actes.
Raó universal: raó comuna, llei que regeix l’univers i implica l’existència del destí.
Predestinacionisme: teoria que defensa que tot està predestinat, déu ha determinat tot des del principi, no hi ha marge de llibertat.
Monisme fisicalista: determinisme científic que redueix l’univers a matèria i els moviments dels cossos a moviments mecànics, incloent-hi el psiquisme humà.
Principi de causalitat: Determinisme físic, tota causa té un efecte i tot efecte ve precedit per una causa.
Determinisme genètic:Les causes de totes les nostres actuacions es veuen en la dotació genètica de cadascun de nosaltres. Wilson (sociobiologia)
Volició: acte de voluntat.
Indeterminisme: Posició filosòfica on l’ésser humà no està determinat fonamentalment i és lliure.
Existencialisme: Moviment filosòfic que diu que l'existència és anterior a l'essència (Sartre).
Autonomia moral: el subjecte es dóna la seva pròpia llei moral.
Nivell preconvencional: la persona té per just el que satisfà els seus interessos.
Nivell convencional: la persona considera just allò que concorda amb les lleis pròpies de la societat.
Nivell postconvencional: les persones distingeixen entre les normes de la societat i els principis morals universals.
Ètica de la cura: la persona ha de desenvolupar un sentit de compassió i de responsabilitat per aquells que necessiten ajuda.
Principi de responsabilitat (Hans Johns): hem de respectar l'entorn per deixar al món almenys no pitjor de com l'hem trobat.
Una imatge de Hans Jonas
s
sábado, 10 de abril de 2010
ACTIVITAT 24: Un dilema hipotètic.
lunes, 29 de marzo de 2010
ACTIVITAT 22: Comentari de text pàgina 183
La tradició diu que va ser un nen malaltís, i que estudià a Roma. Aprengué retòrica, i fou iniciat en la filosofiaestoica per Àtal i Sotió. Degut a la seva malaltia s'estigué a Egipte des del 25al 31 per ser curat.
En tornar, s'establí amb èxit com advocat. Cap a l'any 37 per poc morí, degut a problemes amb l'emperadorCalígula, que només li perdonà la vida perquè pensava que la seva mala salut acabaria amb ell. L'any 41,Valèria Messal·lina, esposa de Claudi, convencé el seu marit de desterrar Sèneca a Còrsega acusat d'adulteri amb Júlia Livil·la. Passà aquest exili ocupat en la l'estudi de la natura i la filosofia, i escrigué les Consolacions.
LEls seus primers cinc anys, el quinquennium Neronis, Neró governà sàviament sota la influència de Sèneca i del prefecte pretorià, Sext Afrani Burre. Però aquests aviat perderen la influència, i el seu regnat esdevingué tirànic. Amb la mort del prefecte l'any 62, Sèneca es retirà, per poder dedicar-se a estudiar i escriure.
El 65 fou acusat d'implicar-se en un complot per matar l'emperador, la Conspiració de Pisó. Sense cap judici, Neró li ordenà de suïcidar-se. Tàcit ens narra la seva mort. A la seva dona,Pompeia Paulina, que intentà també matar-se, li fou ordenat per Neró de viure.
jueves, 25 de marzo de 2010
ACTIVITAT 21: Existeix el destí o som lliures?
miércoles, 3 de marzo de 2010
ACTIVITAT 23: Opinió sobre Sèneca
lunes, 22 de febrero de 2010
ACTIVITAT 20: Què és inexpressable?
Possiblement la resposta més freqüent davant aquesta pregunta és: els sentiments no es poden expresar amb paraules. Fals. Evidenment
ACTIVITAT 19: Comentari de text Pàg. 139
L'home no pot fugir dels elements simbòlics que formen el seu món, com per exemple el lleguatge , el mite, l'art i la religió. La realitat física, en el món de l'esser humà, es posa a la mateixa altura que la simbòlica.
TÍTOL DEL TEXT
La simbologia per l'ésser humà
ANÀLISI DEL TEXT
Segons el text, "l'home que medita és un animal depravat", això significa que el món estigui plagat de símbols no afavoreix a la naturalesa de l'ésser humà però és impossible fugir d'aquesta realitatperquè és un món real per l'home que ell ha creat i que està i estarà present durant tota la seva existència, l'home deixa de banda el món purament físic per conviure en un món símbolic, compost de símbols que cadascun d'ells té un significat. El llegutage es reforça i s'amplia, i l'home, per tant la xarxa simbòlica s'amplia . Un cop l'objecte té nom, és a dir un cop que s'estableisuna simologia no es pot desfer. L'home no pot conèixer res purament físic.
COMPARACIÓ
Aquest text el podem comparar amb la concepció de la raó i la fantasia de Ernst Cassirer, que afirma que el nostre univers, la nostra realitat, és un univers simbòlic que el propi home ha elaborat. La raó tot i que sembla contradictori necessita la fantasia. l'imaginació, perquè fomenta la vida de l'home cap a la cultura i la civilització. Són imprescidible ja que seríem salvatges o éssers primitius sense elles. A diferència del text, defensa una concepció totalment oposada, la qual no es pot arribar a la essència de les coses a causa de l'expansió dels símbols que nosaltres mateixos creem, quelcom gaudirà d'un doble significat, no serà mai simple, ja que segons Rousseau, com diu al text, és un deteriorament de la humanitat i un mitjà artificial.
ACTIVITAT 18: Definicions T.6
Individu: Qualsevol ésser complet que pertany a una espècie, sigui animal o vegetal. L’utilitzem com a sinònim d’ésser humà, encara que no ho és, però serveix per aclarir que cada ésser humà és únic i irrepetible.
Individualisme possessiu: Consisteix en quecada ésser humà és l’únic propietari de la seva persona i les seves capacitats i no deu res a la societat o a l'Estat per elles.
Sociabilitat natural: L’ésser humà és un animal polític, és a dir, sociable per naturalesa. Necessita la societat i la cultura que aquesta li aporta per realitzar-se d’acord amb les capacitats pròpies i arribar al a perfeccio i la felicitat.
Estat de natura: És un pacte social donat en un Estat cívic i dóna lloc a la societat, però l'estat de natura és just abans que es realitzi l pacte.
Guerra de tots contra tots: Tothom té llibertat absoluta i no hi ha deures. L’objectiu de buscar la pau i la raó ens porta a fer un pacte social. Cedim llibertat a canvi de protecció (societat) i li donem al rei.
Antropologia cultural: Estudia la manera de viure dels diferents grups humans i l’evolució que ha experimentat. No té en compte només aspectes materials, sinó també mites, ritus, relacions de parentiu, etc.
Socialització primària: El seu objectiul’objectiu d’introduir el subjecte en la societat i es desenvolupa en el si de la família durant la primera etapa de la infantesa. L’escola primària i la televisió són un exemple.
Socialització secundària: Procés pel qual s’interioritzen mons institucionals que contrasten amb el món de base en la socialització primària. Entren en joc nous agents com les institucions laborals, polítiques o religioses.
Cultura: conjunt d’artefactes, idees, valors, tradicions i costums que un determinat grup accepta com a pròpies.
Subcultura: Diferències dins d’una cultura, ja que les persones no la viuen de la mateixa manera. Existeixen diferències motivades per l’edat, el nivell socioeconòmic, l’origen ètnic, etc.
Contracultura: Moviment de rebel·lió contra la cultura hegemònica que presenta un projecte de cultura i societat alternatives.
Nous moviments socials: Moviments que sorgeixen a l’entorn d’Internet i utilitzen aquestes eines per mobilitzar a la gent (pacifisme, ecologisme, feminisme.)
Etnocentrisme: Analitza les cultures des del punt de vista de la pròpia cultura, és a dir, adapta l’altre cultura als seus criteris. Dóna dues conseqüències: la falta de comprensió i la radicalització del sentiment de cohesió amb el propi grup.
Racisme: Actitud de menyspreu i rebuig a les cultures no barrejant-les, és a dir, que cadascú es quedi al seu país i visqui segons la seva cultura (separació). Afima que hi han cultures superios i inferiors.
Aporofòbia: És una de les manifestacions de l’etnocentrisme i és el rebuig i menyspreu envers el pobre.
Interculturalisme: Actitud davant el multiculturalisme parteix del respecte a les altres cultures, però supera les mancances del relativisme cultural perquè propugna la trobada entre les diferents cultures en condicions d’igualtat.
Relativisme cultural: Actitud que proposa analitzar les diverses cultures des dels seus propis valors i no des d’una cultura aliena, i recomana la tolerància cap a les diferents expressions culturals.
Universalisme: Descobreix uns valors compartits, entre els quals destaca el respecte a les diferències culturals. Permet un diàleg real entre les cultures.
Multiculturalisme: Trobada entre les diferents cultures en condicions d’igualtat.