sábado, 30 de enero de 2010

ACTIVITAT 11: Definicions



  • DEFINICIONS:

    Raó teòrica: és aquella que s’orienta cap a la contemplació del món, és a dir, cap al coneixement de la realitat, intentant desxifrar-la, explicar-la i comprendre-la.

    Ultimitat: és una de les característiques bàsiques de la metafísica, és a dir, el seu intent d’arribar a les qüestions últimes, a aquelles la resposta de les quals no admet seguir preguntant més.

    Coneixement: una activitat que té com a objectiu l’aprehensió d’un estat de coses de tal manera que aquesta pugui ser compartida amb els altres.

    Creença: estat del coneixement del qual algú està convençut que el que pensa és veritat, però no pot adduir una justificació que pugui ser acceptada per tots.

    Interès emancipador: per alliberar els éssers humans de la dominació i la repressió.

    Dogmatisme: manifesta l’actitud ingènua dels que estan segurs de conèixer.

    Relativisme: entén que conèixer quelcom com a cert o fals depèn de cada cultura, època o grup social.

    Realisme: l’objecte de conèixer existeix per si mateixa independentment del subjecte i aquest la pot conèixer tal com és.

    Idealisme: subratlla que la realitat no existeix independentment del subjecte que la coneix, la realitat depen del subjecte.

    Noema: objecte de la consciència.

    Prejudici: judicis previs que hem adquirit per educació, cultura, socialització,etc. que condicionen la nostra visió del món.

    Ignorància: estat de la ment en què s’admet el desconeixement sobre un assumpte determinat.

    Autoritat: criteri de veritat que afirma que s’accepta com a certa perquè prové d’algú a qui es concedeix el crèdit pel coneixement que té de la matèria.

    Evidència sensible: criteri de veritat en el qual accepten un enunciat cert que ve donat dels sentits.

    Veritat com a correspondència: teoria que considera un enunciat vertader quan concorda amb la veritat.

    Criteri contextual: res és cert o fals aïlladament, sinó que cadascun dels nostres coneixements està essencialment referit i connectat amb la resta del sistema del saber.

    Consens: acord entre diferents interlocutors sobre un tema determinat.

    Realitat contingent: realitat que és però pot no ser. Ens referim a quelcom que és actualment, però pot deixar de ser i pot no haver estat; per exemple, la meva pròpia existència.

    Realitat psíquica: per designar la realitat dels nostres pensaments, imaginacions, desitjos, idees, records, dubtes, pors, etc. (món 2 Popper).

    Realitat virtual: la utilitzem per referir-nos al conjunt de percepcions i sensacions generades amb ajuda d’un suport tècnic i ens dóna la ilusió de realitat física.

    Món 3 de Popper: productes de la cultura que sorgeixen de la interacció entre el món 1(objectes materials) i el món 2(els estats mentals).

No hay comentarios:

Publicar un comentario